O

Zelforganisatie

Is jouw team toe aan de volgende stap van zelfstandig werken en eigen beslissingen nemen? Of wil je graag dat jouw team zelfstandiger gaat werken maar hebben ze hier nog ondersteuning bij nodig? Dan is een teamcoach traject gericht op zelforganisatie wellicht wat voor jouw team. Ons doel is het team helpen bij het verbeteren van de zelfredzaamheid en het zelf beslissingen nemen als team.

Tijdens het teamcoachtraject gericht op zelforganisatie van het team zal er aandacht geschonken worden aan vragen als: ‘Hoe vergoot ik de taakverantwoordelijkheid in mijn team?’, ‘Hoe benutten en leren we van ons kwaliteiten in het team en benutten we dit optimaal voor het beste resultaat?’ en ‘Welke afspraken moeten we met elkaar maken over de kaders en besluiten die we als team (mogen) nemen?’. De coach ondersteunt het team in gezamenlijk tot besluiten en inzichten komen om zelforganiserend aan het werk te gaan. Een goed zelforganiserend team komt de zelfredzaamheid, kwaliteit en het werkplezier ten goede.

Het is van essentieel belang dat een team dat zelfsturend moet/wil gaan werken aan een aantal randvoorwaarde voldoet. Elk individu in het team moet een zekere mate van zelfstandig functioneren beheersen en daarnaast moet er reeds een goede samenwerking, goede communicatie, veilige werkomgeving, hoog verantwoordelijkheidsgevoel, vertrouwen in elkaar en inzicht in elkaars kwaliteiten en valkuilen zijn. Voordat er gecoacht kan worden op zelforganisatie zal er gefaciliteerd moeten worden op deze voorwaarde. Wanneer er niet aan deze randvoorwaarde word voldaan kunnen er grote problemen ontstaan in het team na een (korte) tijd.

Onze kracht ligt in het (online) coachen van teams die toe zijn aan de volgende stap in hun ontwikkeling. Wij hebben de beschikking over verschillende tools, modellen en digitale testen om het team optimaal te begeleiden. Tijdens dit traject leert het team op welke manier ze het beste met elkaar als een zelfsturend team kunnen functioneren.

Coachdoelen:

 • Het team zelforganiserend laten functioneren
 • Inzicht en benutten van elkaars kwaliteiten
 • Optimale rolverdeling binnen het team
 • Verbeteren van de kwaliteit
 • Vergroten van de zelfredzaamheid
 • Duidelijke kaders en doelen
 • Versterken van het teamgevoel

Onze werkwijze:

Elk coachtraject is maatwerk en afgestemd op de behoefte van jullie als team of die van de organisatie. ZWCoaching beschikt over een gevarieerd team ervaren coaches; zo is er altijd een coach die bij jou past. De duur, invulling en locatie van het traject bepalen we samen. We zullen samen werken aan de coachvraag van het team, sluiten aan op de behoeften van het team en maken jullie bewust van de eigen (oplossings-)kracht. We houden van een aanpak die werkt. We gaan voor kwaliteit, goede zorg en de gewenste steun.

 • Een (online) coachtraject begint met een intakegesprek waarin je uitleg krijgt over het traject
 • Aan het einde van dit gesprek besluit je samen of je met elkaar door gaat.
 • De locatie van het traject word per traject afgestemd met het team of de leidinggevende.
 • Er kunnen diverse tools, modellen of testen worden ingezet om jullie te ondersteunen.
 • Jullie houden na elke sessie zelf een reflectieverslag bij om de ontwikkelingen te monitoren.
 • Het team heeft zelf de sleutel in handen tot ontwikkeling en een succesvol traject.

Veiligheid:

Al onze coaches zijn NOBCO gecertificeerd en onderschrijven De Internationale Ethische Code voor coaches, mentoren & supervisoren. Om uw persoonlijke informatie, conform de AVG wetgeving, in vertrouwen te kunnen behandelen en opslaan werken wij met Pluform. Onze coaches zijn onafhankelijk, objectief en werken integer met u samen.

 

In het kort

Een goed zelforganiserend team komt de zelfredzaamheid, kwaliteit en het werkplezier ten goede. De coach ondersteunt het team in gezamenlijk tot besluiten en inzichten komen om zelforganiserend aan het werk te gaan.

Duur:
Gemiddeld 4 tot 6 sessies
Investering:
Zie onze tarievenpagina

Wat vinden onze deelnemers?

Zorghulp nibbixwoud

 
Prima uitleg over de handelingen, goede locatie.

Stichting zorgHulp

 
Geweldig.. zeer ontspannend en erg leerzaam. We kunnen weer verder

wingerden- Leekerweide groep

 
Ik ben heel blij met de opfriscursus